17 Disember 2011

Konsep Menuntut Ilmu


Dikatakan dalam Hadis :
طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيْضَةٌ عَلَی كُلِّ مُسلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ
“Menuntut ilmu itu wajib bagi setiap muslim laki-laki dan muslim perempuan” Al-Hadis 
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda:

            "Barangsiapa menginginkan soal-soal yang berhubungan dengan dunia, wajiblah ia memiliki ilmunya; dan barangsiapa yang ingin (selamat dan berbahagia) di akhirat, wajiblah ia mengetahui ilmunya pula; dan barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, wajiblah ia memiliki ilmu kedua-duannya pula." (HR. Bukhari dan Muslim)

Kedatangan Islam membawa gesaan menuntut, menyebar dan memuliakan ilmu. Wahyu yang pertama iaitu ayat 1-5 surah Al-‘Alaq dengan jelas mewajibkan pencarian ilmu. Oleh itu agama Islam ini dapatlah dikatakan sebagai tertegak atas dasar ilmu atau pengetahuan. Tanpa ilmu dan pengetahuan kita tidak akan dapat mengenal Khaliq dan seterusnya tidak dapat berbakti kepadaNya.
 

5 Syarat Menuntut Ilmu

Terdapat lima syarat yang tidak boleh ditinggalkan supaya ilmu yang dipelajarinya menjadi ilmu yang bermanfaat dan barakah serta bertambah kebaikan.

1.      Niat – Memperbetulkan niat dengan semua sandaran perlakuan kerana Allah semata-mata. Penuntut ilmu, khususnya penuntut ilmu agama ketika keluar dari rumah pergi ke tempat belajar, harus mempunya niat semata-mata untuk menghilangkan kebodohan.
نَوَيْتُ طَلَبَ الْعِلْمِ فَرْضًا ِﷲِ تَعلی
“Nawaitu thalaba al-ilmi fardhal lillahi ta’ala"

2.      Ikhlas kerana Allah – kebaikan semua makhluk Allah dan juga untuk diri di dunia dan akhirat

3.      Komited dengan ilmu yang dipelajari

4.      Beramal dengan ilmu – Firman Allah swt yang bermaksud:

"Sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka Jahannam kebanyakan jin dan manusia, bagi mereka ada jantung hati (tetapi) tidak mengerti dengannya, dan bagi mereka ada mata (tetapi) tidak melihat dengannya, dan bagi mereka ada telinga (tetapi) tidak mendengar dengannya. Mereka itu seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat. Mereka itulah orang-orang yang lengah." (Al-‘Alaq:179)

Firman Allah swt yang bermaksud:

            “Katakanlah: Adakah sama orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu”.  (Az-Zumar:9)Firman Allah swt maksudnya:

           “Allah memberikan hikmah (ilmu pengetahuan) kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan orang-orang yang diberikan ilmu pengetahuan bererti ia telah diberikan kebaikan yang banyak”. (Al-Baqarah:269)


Firman-Nya lagi maksudnya:


            “Hanya sanya orang yang takut kepada Allah ialah orang yang berilmu”.   (Al-Faathir:28)5.      Terima ilmu sebagai amanah dan bersedia untuk kembangkan ilmu dan sebarkan pada orang lain.

Nabi Muhammad Saw bersabda yang bermaksud:

   “Sebaik-baiknya manusia adalah yang bermanfaat untuk orang lain”. 

Rasulullah Saw mengumpamakan sifat orang mukmin seperti sifat lebah, dalam sabda-nya:

“Sifatnya orang mukmin seperti sifatnya lebah (tawon madu)”

1.      Bila makan, yang dimakan adalah halal iaitu sari bunga yang dihisapnya.
2.      Bila mengeluarkan, yang dikeluarkan adalah madu, yang bermanfaat bagi kesihatan. Bila kita mengeluarkan pembicaraan, pembicaraan kita harus berguna dan bermanfaat bagi orang lain. Pembicaraannya tidak menyakitkan orang lain.
3.      Bila hinggap di dahan yang lapuk maka lebah tidak merosakkan dahan (tidak mematahkan dahan yang lapuk yang dihinggapinya).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan