22 September 2011

Permulaan Membina Baiti Jannati

Alhamdulillah.
     Sejak akhir-akhir ini,ramai dari kalangan sahabat dan keluarga yang melangsungkan pernikahan. Memeterai janji bagi dua insan bersatu dalam satu ikatan yang suci. Mabruk 'alaih buat sahabat-sahabat. Moga bertambah umat Nabi Muhammad saw kerana baginda sukakan umatnya yang ramai.

    Sejenak terfikir,apa jaminan kebahagian yang akan diperoleh bagi satu pasangan setelah selesainya ijab dan qabul? Semua pasangan jika ditanya,pasti inginkan kebahagian berkekalan serta dalam rahmat Allah sentiasa. Jika tidak,mana mungkin dijemput imam membacakan doa,diadakan majlis solat hajat pada malamnya sebelum hari pernikahan?

     Sedar atau tidak,kebanyakan pasangan pengantin itu sendiri yang menolak rahmat Allah dari menjenguk mereka. Masakan tidak,si pengantin perempuan mengenakan sanggul cantik di atas kepala bersama mahkota yang diikat bersamanya rambut yang hitam berkilat. Menampal bedak dan gincu pada muka sehingga hilang rupa bentuk asal wajah mereka,menambah bulu mata palsu agar kelihatan lebih cantik,seperti koleksi patung mainan kanak-kanak. Tidak cukup dengan itu,mengenakan sut pernikahan yang sangat bergaya kononnya,hingga terpapar warna kulit lengan,dari atas bahu ke hujung jari. 

"Masih belum cukup lagi barangkali",fikir si pengantin. Maka dibelah pula kain sarungnya hingga ke paras paha.."barulah cantik,mesti semua orang akan memandang kepada aku".."layaknya aku ditatap sebegini kerana hari ini ialah hari aku menjadi raja"..."raja sehari",getus hati si bunga.

     Si pengantin lelaki pula,bangga kerana mempunyai isteri yang cantik. Dia lupa,kecantikan isterinya itu hanya untuknya sahaja dan tidak patut dikongsi bersama orang lain. Wah,betapa murahnya harga seorang isteri yang dikurniakan kecantikan luar biasa. Apa tidaknya,sepatutnya hak mutlak suami dengan mudahnya dikongsi dengan kumbang-kumbang lain yang mungkin sudah sedia menyembur racun ke atas bunga cantik itu walaupun ianya telah dipetik. Apa si suami ini layaknya digelar lelaki dayus? Membiarkan sahaja lensa kamera terus mengelipkan cahayanya tatkala si pengambil foto menekan butang 'tangkap' pada kamera mereka. Terus,segala aksi-aksi yang dipertontonkan pada hari majlis itu dijadikan kenangan dan dikongsi pula bersama teman-teman yang lain. Diletakkan di 'facebook' contohnya supaya rakan-rakan yang tidak berkesempatan datang dapat sama-sama mencuci mata. Tidak salah menghebahkan pernikahan kerana itu dianjurkan oleh Rasulullah saw walau dengan seekor kambing.

Nabi saw bersabda:
حَدَّثَنَا أَوْلِمْ وَلَوْ بِشَاةٍ
Adakah walimah walaupun dengan seekor kambing”.[HR. Imam Bukhari dan Muslim]

     Apa yang kurang baiknya adalah pada hari pertama pernikahan lagi,si suami juga isteri sudah tidak mampu memainkan peranan masing-masing dalam menjaga rahsia pasangan masing-masing. Sedangkan,apabila diterima sahaja lafaz akad pernikahan oleh saksi,maka terus terpikul satu amanah yang besar bagi kedua pasangan suami isteri.
 
Firman Allah swt,petikan dari surah Al-Baqarah,potongan ayat 187 yang bermaksud:
                                    'Mereka adalah pakaian bagimu dan kamu adalah pakaian bagi mereka Allah'.

     Menggambarkan di sini bahawa pentingnya peranan si suami dan isteri untuk menjaga redha Allah dalam kehidupan berumah tangga serta menjaga hak dan rahsia masing-masing. Oleh itu,setiap pasangan perlu kepada kefahaman ilmu agama untuk mempersiapkan diri mengepalai dan menjadi pembantu kepada bahtera hidup yang dibina.

Bagaimana membina rumah tangga bahagia? Baiti Jannati


1) Letakkanlah tujuan perkahwinan untuk mencari keredhaan Allah dan melahirkan kader-kader untuk perjuangan Islam. Naluri untuk berteman dan keinginan kepada anak-anak adalah kehendak semulajadi yang telah diletakkan oleh Allah dalam diri setiap manusia yang normal.

Surah Al-Furqan ayat 74,maksudnya:

"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami
isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikan
kami imam bagi orang yang bertaqwa."

2) Sedarlah bahawa perkahwinan dengan orang yang dikasihi itu adalah suatu ketetapan dari Allah. Tanpa restu dan izin yang Maha Berkuasa, perkahwinan tidak mungkin akan terjadi walau bagaimana besar usaha dan penat lelah yang dilakukan ke arahnya. Bersedia  menerima hakikat bahawa usia perkahwinan terletak di tanganNya, dan Allah berhak mengambilnya pada bila-bila masa yang dikehendakiNya. Sebagai seorang yang beriman dengan qada' dan qadar Allah, hendaklah sentiasa berdoa agar jodoh dengan pasangan berpanjangan sehingga ke akhir hayat.

Allah berfirman dalam surah Al-An'am ayat 17 yang bermaksud:

"Jika Allah menimpakan satu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dia maha kuasa atas tiap-tiap
sesuatu."

3) Perkahwinan membuahkan hak-hak dan tanggungjawab tertentu yang perlu ditunaikan baik oleh si suami atau pun isteri. Antara tanggungjawab suami ialah melunaskan mas kahwin, memberi nafkah zahir dan batin, mendidik isteri dan anak- anak serta berlaku baik terhadap mereka. Manakala tanggungjawab si isteri pula ialah mentaati suami dalam perkara yang tidak berlawanan dengan syara', memelihara diri dari perkara yang mungkar, menjaga harta suami dan menguruskan rumahtangga.

Segala hak dan tanggungjawab ini telah termaktub didalam Al-Qur'an dan sangat bersesuaian dengan tabiat dan fitrah semulajadi manusia. Kita seharusnya melaksanakan segala tanggungjawab ini bukan
sekadar untuk menyukakan hati pasangan sahaja, sebaliknya kerana mencari keredhaan Allah s.w.t.

4) Sebagai seorang mukmin , sama ada lelaki dan perempuan mestilah meletakkan Allah dan Rasul lebih tinggi daripada segalanya. Firman Allah yang bermaksud:

"Katakanlah, jika bapa-bapa, anak-anak,
saudara-saudara,isteri-isteri, kaum keluarga kamu, harta kekayaan yang kamu usahakan,
perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai adalah lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan dari berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang
fasik." [Surah At Taubah, 24]

Oleh itu,fahamilah kedudukan di sisi pasangan. Suami bukanlah pihak pertama di hati isterinya dan begitu juga sebaliknya. Bagi suami, selepas ketaatan kepada Allah dan RasulNya, ibu bapa jatuh tempat kedua kemudian barulah isteri dan keluarga. Sementara bagi isteri, suami adalah tempat kedua selepas Allah dan RasulNya. Kemudian itu barulah ibu bapa. Setelah memahami kedudukan yang ditetapkan oleh Allah, seharusnya tolong menolonglah di antara suami isteri dalam meletakkan hak dan kedudukan ini supaya kena pada tempatnya.

5) Ingatlah bahawa pasangan kita adalah manusia biasa yang tidak terkecuali daripada kelemahan dan kesilapan. Begitu juga diri kita. Oleh itu sekiranya pasangan melakukan kesilapan, janganlah terlalu
diperhitungkan. Sentiasalah mengamalkan sikap bertolak ansur dan saling maaf memaafi antara suami dan isteri.

6) Sebagai seorang Islam, telah wujud ikatan persaudaraan Islamiah antara anda dan pasangan sebelum perkahwinan. Ijab qabul bukan sahaja menyatukan dua jiwa,malah mengerat dan mengemaskan lagi
ikatan persaudaraan ini. Oleh itu kasih sayang tidak hanya berfungsi untuk mengikat suami dan isteri tetapi juga sebagai saudara seiman dan seagama.

7 ) Beradablah dipertemuan pertama dengan pasangan. Suami hendaklah memberi salam kepada isteri apabila memasuki bilik pengantin dan meletakkan tangannya di atas ubun-ubun isteri sambil berdoa dengan
maksud:
"Wahai Tuhanku aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan apa yang Engkau fitrahkan dia atasnya. Dan aku berlindung
dengan Mu dari kejahatannya dan kejahatan apa yang Engkau fitrahkan dia atasnya."

Selepas itu pasangan hendaklah bersembahyang sunat dan berdoa kepada Allah agar diberi olehNya kebaikan dan dijauhiNya kejahatan. Dan jika hendak bersama dengan pasangan bacalah doa dengan maksud:

"Wahai Tuhanku, jauhkan kami daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan daripada anak-anak yang engkau anugerahkan kepada kami."

Pertelingkahan antara suami isteri adalah sesuatu yang biasa terjadi sebagaimana lazim disebutkan 'sedangkan lidah lagi tergigit'. Maka apabila berlaku pergeseran janganlah diperbesarkan. Jikalau si suami marah, seeloknya si isteri diam dan sebaliknya. Adalah tidak perlu pasangan yang dimarahi cuba membela diri kerana
lazimnya ia tidak membuahkan hasil yang baik. Tanya pada diri,kenapa aku marah?
Adakah pasangan aku telah melakukan mungkar yang bertentangan dengan syariat Allah. Jika tidak, nasihat yang baik adalah lebih berkesan. Hidup saling memaafkan dan saling mengerti antara satu sama lain akan menambahserikan rumah tangga.

Janganlah takut menghadapi dugaan dan ujian kerana rumahtangga yang diuji akan membuatkannya lebih kukuh dan matang jika
pasangan bijak mengendalikannya. Sentiasalah berdoa kepada Allah agar dipermudahkan usaha kita dalam melayari kehidupan berumahtangga.
InsyaAllah....

4 ulasan:

 1. Maha suci Allah..terima kasih sahabat..Itulah kata Ulama' Perkahwinan ini Merupakan Gedung Pahala..yang syaitan sgt membencinya..kerana anak2 adam akan beroleh pahala bila berada dalam rukun kekeluargaan mengikut landasan iman, syariat dan akhlak islam..

  saya pn pernah dengar..jodoh yang ditemui lebih baik dari jodoh yang dicari..daripada memikirkan untuk mendapatkan jodoh pasangan yg baik..adalah lebih baik kalau kita bersedia (ilmu,dan iman) untuk menjadi jodoh terbaik kepada pasangan kita kelak.. =)

  wallahualam

  BalasPadam
 2. insyaAllah..benar apa yg a.megat perkatakan...sama-samalah kita trus menggali ilmu untuk persiapan diri mengahadapi semua kemungkinan cabaran dalam hidup.Moga sentiasa ada pertolongan dari Allah swt...

  BalasPadam
 3. salam...tahniah dik!permulaan yang baik untuk jihad melalui pena.moga segala tinta yang terukir membuka jalan pahala dan redha-Nya...
  *kak wani kedah*

  BalasPadam
 4. syukran kak...insyaAllah,mg2 Allah beri kekuatan untuk terus istimrar...

  BalasPadam